Проектите  И от мен зависи“ и Планината учител и вдъхновител“

...
Проектите  И от мен зависи“ и Планината учител и вдъхновител“
Коментари Харесай

100 доброволци почистиха близо 4 тона отпадък в района на Кюстендил

Проектите  „ И от мен зависи “ и „ Планината преподавател и подстрекател “ са част от четиринадесетте финалисти в осмото издание на Vivacom Регионален грант, най-мащабната самодейност на телекома. В нея компанията подкрепя с безплатно финансиране на публично значими планове за развиването на районите и локалните общности в две съществени посоки – обучение и запазване на околната среда.

Проектът „ И от мен зависи “ на съдружие " Чиста Струма “ има за цел да понижи замърсяването с боклуци в река Струма. Като част от него бяха извършени няколко огромни почистващи интензивности под мотото „ Реката не е бунище “, в които над 100 доброволци почистиха близо 4 тона боклук от три мощно нечисти точки в региона на Кюстендил. В рамките на плана се създаде развой за регулярно разчистване на стотици килограми боклуци от най-замърсения приток на Струма – река Банщица, както и акция за срещи, дейна работа и мотивация на младежите в локалните учебни заведения за смисъла да градим един по-чист свят.

„ Мисията на „ И от мен зависи “ е да покажем на учениците в нашия край какъв брой сериозен е казусът със задръстването на речните корита на река Струма и нейните притоци, които са главен напоителен източник на региона. И да им дадем убеденост и смисъл да се грижат, да трансформират, да държат бъдещето в ръцете си. Вярваме, че с помощта на напъните на съдружие „ Чиста Струма “ и дейния принос на хора, институции и виновен бизнес, ще допринесем за една по-чиста околна среда и ще успеем да понижим екологичния боклук върху водоемите в района. За последните 3 години сме съумели да освободим реките на Кюстендил от над 2000 тона боклуци! “, добави Людмила Добрева от съдружие „ Чиста Струма “.

С опазването на околната среда се ангажира и Народно читалище „ Родопска искра – 2020 “ с плана „ Планината преподавател и подстрекател “, който е ориентиран към опазването на локалната природа в региона на родопското село Лилково в Община Родопи.



„ Планината преподавател и подстрекател “ е учебен план с еко устременост, с който желаеме да притеглим вниманието на деца и възрастни и посредством забавни игри, креативен работилнички, палатков лагер, походи и мероприятия, да опазим и съхраним природата и гората към нас, да се научим да я ценим, да сме осведомени, да извличаме изгоди от естествените благосъстояния без да вредим. В региона на селото има доста туристически направления и желанието ни е да ги съхраним чисти, привлекателни и атрактивни за туристите, като по едно и също време с това да призовем да пазят горите от пожар и от замърсяване. Надяваме се с това  сполучливо да поставим основите на устойчивото развиване на района и опазването на природата “, споделя Елена Андреева от Народно читалище „ Родопска искра – 2020 “.

В самодейността са планувани разнообразни фамилни интензивности за деца и родители – засаждане на цветя в читалищния двор, засаждане на фиданки, походи през живописните планински направления, съчетаващи игри и наблюдения, запознаване с растителния и животинския свят в района.

А към този момент сполучливо протекоха мероприятия като „ Еко арт академия: преИзползвай “, включваща: направа на пана от капачки, видоизменение на ежедневния битов боклук в играчки и предмети за бъдещо прилагане. А под мотото „ Таралеж си направи с шишарки за бодли “ бе демонстрирано по какъв начин може да се даде " нов живот “ на отпадъка посредством " съчетаването “ му с естествени материали от природата. Децата рисуваха също и върху остарели употребявани керемиди, като давайки цялостна независимост на въображението си, сътвориха красиви картини, които отнесоха в домовете си.

След координиране с отдел „ Екология “ към Община Родопи са отпечатани осведомителни брошури, запознаващи с природата и животинския свят в региона, чиито еко послания се чака да доближат до над 1500 индивида.  Конкретни функции и задания по организацията се разпределиха и на самите децата към читалището, като да вземем за пример: направата на значки, упътващи карти, занимателни и просветителни кръстословици и доста други. Пряко в организацията и подготовката на събитията вземат участие над 25 доброволци: деца и възрастни от локалната общественост, а плануваните мероприятия и подготвителните събития са над 20 за целия план.

„ Щастливи сме, че работим с толкоз отдадени и въодушевени екипи, като тези на съдружие „ Чиста Струма “ и читалище „ Родопска искра “. Техните еко планове са превъзходен образец за ангажирането на локални общности в разнообразни начинания за разчистване, облагородяване и запазване на природата в тези обитаеми места. Това е един от най-хубавите способи за реализиране на устойчиви резултати. Пожелаваме им триумф и към този момент виждаме страхотните резултати, които реализират “, показа Елица Георгиева, шеф Корпоративни връзки във Vivacom.

Общата поддръжка на Vivacom Регионален грант до момента възлиза на над 500 000 лв., като са осъществени 108 плана в цялата страна. Кампанията се реализира с партньорството на Български център за нестопанско право (БЦНП).

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР